A spirulina
Mikroszkopikus méretű,
kékeszöld alga, amelynek sejtjei tökéletes spirált alkotnak. Megtalálható
természetes, lúgos kémhatású, melegvizű tavakban a szubtropikus éghajlaton.
Az eddig ismert, emberi fogyasztásra alkalmas ételek közül a sprulina
tartalmazza a tápanyagok
legjelentősebb koncentrációját.
A Spirulina, mint szárított alga ismert
volt a maják és az aztékok között, segítségével erősítették és fiatalították a
testüket. Fő táplálékuk a Spirulinából készített kalács volt, amelyet igen
kedveltek. Egyben kultikus készítmény is volt.
A spirulina nagyon gazdag fehérjékben,
A spirulina sejteket nagyon könnyen
feldolgozza az emberi szervezet, a felszívódási arány eléri a 65-80% -t, míg
például a szójababok sejtjei a szervezetben csak 40%-ban kerülnek be.
Ezenkívül, a spirulina 18 féle
aminosavat is tartalmaz, amelyek szükségesek az emberi
szervezet számára, közülük 8 fajta nem bomlik fel a szervezetben.
A spirulina tartalmaz egy sor szükséges ásványi anyagot,
nyomelemet, többek között például, vasat
is, kalciumot, nátriumot, káliumot, rezet, mangánt, magnéziumot, cinket,
foszfort, szeléniumot, sokfajta vitamint, nukleinsavat, V-linolénsavat, cholin-esterozát, kék-algint,
poliozát, mannitolt, klorofilt, fenolt, enzimeket és más hatóanyagokat.
A spirulina nagy vastartalommal és B12-es vitamin-tartalommal rendelkezik.
A spirulinának is vannak különböző fajtái,
olyan vízinövények, melyek polioza-tartalma magas, ezáltal a sejtek sugárzás
általi károsodása csökkenthető, a csontvelő sejtjeinek a szaporodását fel lehet
gyorsítani, a különleges foglalkozást űző emberek szervezetének immunitását
fokozni lehet. A spirulina termékek jobb közérzetet biztosítanak.
Magas a spirulina V-linolénsav tartalma is. Ez az
anyag elősegíti a prostaglodin képződését, ezért szabályozza a vérnyomást,
elősegíti a sejtszaporodást, megelőzi és gyógyítja a különböző gyulladásos
folyamatokat, a szívbetegségeket és cukorbetegségeket.
Egy tudományos értekezésben japán tudósok
azt állították, hogy a súlyos cukorbetegségben szenvedőknél a spirulina 8 heti
szedése után a cukorérték az enyhe lefolyású cukorbetegek szintjére csökkent.
Az értekezésben azt is leírták, hogy Japánban sokan szednek spirulinát, és 45%
-a pácienseknek a szert különböző betegségek ellen szedi, a 25%-a pedig
cukorbetegség ellen. A klinikai megfigyelések igazolták: ha a spirulinát
gyógyítás céljából veszik be, cukorbetegség ellen, fantasztikusan jó eredményt
lehet elérni.
Az enzimek és más spirulina hatóanyagok
felgyorsítják a traumák és a bőr anyagcsere
gyógyítását, megelőzik a bőr repedezettségét.
A spirulina meghatározott kénsavas
cefalopin és glükolipin tartalommal rendelkezik. A szakemberek azt tartják,
hogy ezek az anyagok az AIDS leküzdésének hatékony eszközei.
A spirulina csökkenti a koleszterin és a
triglicerin szintet, és megelőzi a szív-koszorúér elmeszesedést, lelassítja az
öregedést, visszaállítja a cholinesgerasa aktivitását, fenntartja a normális
fiziológiai állapotot.
A spirulina nemcsak gazdag tápanyagokban,
de egyensúlyban is tartja azokat.
A kutatások bebizonyították:
Fizikailag gyenge, rossz immunrendszerrel rendelkező embereknek, akik
oxigénhiányban szenvednek, és különösképpen számunkra, az ún. "éppenhogy
egészségesek" számára ez a termék különösképpen fontos.
A spirulina alkalmazása hosszú időn
keresztül sem jár mellékhatásokkal.
A Spirulina rendkívül széles hatásterülettel rendelkezik:
1. Normalizálja a bélflórát;
antibakteriális hatással bír.
2. Csökkenti a vérnyomást.
3. Megelőzi a szabad gyökök megjelenését.
4. Csökkenti a lipid- és koleszterinszintet,
helyrehozza a kolineszteráz aktivitását.
5. Erősíti az immunrendszer működését, különösen a makrofágok stimulálása
révén, amelyek segítik a hulladékok eltávolítását a szervezetből; antigéneket
tartalmaz, amelyek az AIDS ellen küzdenek.
6. Ellenáll a rosszindulatú
képződményeknek.
7. Elősegíti a terhesség
bekövetkeztét és normális lefolyását./ meddőség/
8. Normalizálja az anyagcserét, többek között a fehérjéét.
9. Segít a szervezet pH-ját lúgossá tenni.
10. Könnyen emészthető vas forrása.
Ez a csodálatos alga fajta rendkívüli
tisztítási folyamatot végez a szervezetünkben a fitokelatinoknak
köszönhetõen, melyek segítenek megszabadítani a nehézfémektõl.
A Chlorella
Édesvízi algaféle, egysejtű szervezet, melynek neve a latin kicsi és zöld
szavakból tevõdött össze. A leghatásosabb ayag, amit tartalmaz, a Chlorella
növekedési faktor (Chlorella Growth Factor, CGF), mely a szövetek
regenerálódását, osztódását és növekedését segíti.
Stimulálja az ellenanyagok szintéziséért
felelõs limfociták létrejöttét, melyek a szervezet ellenálló képességét
biztosítják a fertõzésekkel szemben.
Segíti a vörös vérsejtek kialakulását, és a
probiotikumok szedése melletti táplálék kiegészítésre is alkalmas.
A Chlorella a vitaminok gazdag tárháza:
magas arányban tartalmazza a B-csoporthoz tartozó vitaminokat, C és E
vitaminokat, biológiailag kötött ásványi anyagokat: foszfort, káliumot,
magnéziumot, kalciumot (ezek koncentrációja nagyobb, mint a többi szárazföldi
növénynél) és nyomelemeket: vasat, mangánt, cinket, rezet, kobaltot (aminosav
kelát-kötés).
Magas rosttartalma által magához vonzza a
belekben lerakódott salakanyagot, fõleg a nehézfémeket, melyek ezután
széklettel távoznak.
Magas a lúgtartalma, mely segít a testnek
fenntartani természetes PH értékét. A magas lúgtartalmú ételek fogyasztása nem
csak segít a testet egyensúlyban tartani, hanem segít a stressz kezelésében is.
Összegezve tehát
mindenkinek ajánlott az alga fogyasztása, legyen az ok tavaszi
fáradtság, méregtelenítés, fogyókúra, hiánybetegség, vagy olyan „épp, hogy
élek” állapotban.